Publicitat a Catalunya (1857-1957). Roldós i els pioners

Futlletó de l'exposició Publicitat a Catalunya (1857-1957). Roldós i els pionersPublicitat a Catalunya (1857-1957). Roldós i els pioners
Barcelona, Palau Robert

7 d’octubre del 2011 – 1 d’abril del 2012

Comentari de l’exposició per Santi Barjau.

La publicitat és un fenomen estrictament contemporani que arrenca del segle XIX i es consolida al llarg del XX, adaptant-se als diferents mitjans i influint-los també al seu torn. Com a disciplina la publicitat és objecte d’estudi per part de les Ciències de la Comunicació —àmbit universitari al qual pertanyen els organitzadors—, però també desperta interès des d’altres punts de vista: la història de l’art i el disseny centren la seva atenció en el dibuix, la fotografia o la compaginació dels anuncis impresos; la literatura es fixa en els textos, la música en els “jingles”, les arts audiovisuals en els espots televisius… Sense oblidar la importància de les empreses publicitàries en tant que agents d’una activitat econòmica. Com en cap altra realització humana la publicitat demana un enfocament pluridisciplinari, també en el seu estudi i la seva divulgació històrica.

L’exposició Publicitat a Catalunya 1857-1957. Roldós i els pioners es presenta com una introducció al primer segle de la disciplina al nostre país sobre la base de les empreses especialitzades i els tècnics publicitaris, amb especial atenció a la casa Roldós, la més antiga de l’estat espanyol i encara en actiu, que afortunadament conserva interessants documents sovint inèdits que presten gran atractiu a la mostra. En conjunt l’exposició es presenta d’una manera volgudament informal, amb textos en diversos nivells de lectura, potser una mica desordenats, i amb reproduccions de documents, de pàgines de diari a cartells i de fotografies d’època a esbossos i maquetes d’anuncis. Lamentem la perpetuació d’alguns errors com ara col·locar el cartell Comprad productos españoles, de l’agència Fama, als anys del Franquisme, en lloc de la dictadura de Primo de Ribera, cap a l’any 1925, com creiem més probable.

Prorrogada fins al dia 1 d’abril, la mostra pot haver semblat massa superficial, breu. Ens hauria agradat que la tria feta pels quatre comissaris hagués estat més densa. No és certament un recull enciclopèdic de tots els conreadors de la publicitat en les múltiples perspectives que esmentàvem abans. Només amb el treball artístic de dibuixants com Henry, de fotògrafs com Josep Sala o d’escriptors com Carles Soldevila ja es podrien fer —i esperem que aviat es facin— tantes altres exposicions. Hi insistim: Publicitat a Catalunya 1857-1957. Roldós i els pioners es plantejava com una introducció general a una temàtica que pot ser susceptible de moltes més lectures, i també, perquè no, d’una continuació al llarg de les dècades de la televisió fins als nostres dies.

Santi Barjau


Opuscle_Publicitat a Catalunya

Informació pràctica:

Palau Robert, Centre d’Informació de Catalunya, Passeig de Gràcia, 107, 08008, Barcelona.

Tel. + 34 93 238 80 91 / 92 / 93; Fax: + 34 93 238 40 10; Web exposició Publicitat a Catalunya…; Web Palau Robert.

Obert de dilluns a dissabte: 10-19 h; diumenges: 10-14.30 h.

Accés lliure.

Deixa un comentari