Els capitells historiats del claustre de la catedral de Tarragona

Portada del llibre d'E. Lozano i M. Serrano: Els capitells historiats del claustre de la catedral de TarragonaLOZANO, Esther; SERRANO, Marta
Els capitells historiats del claustre de la catedral de Tarragona
Text en català i castellà.
Col. OHMM, vol. 2
Arola Editors
Tarragona, 2010.
128 p.
ISBN 9788492839391
18 €

Ressenya d’Antoni Conejo.

La catedral de Santa Maria de Tarragona és una de les més admirades i fascinants del Principat. A la seua complexa i llarga seqüència constructiva, i a l’excel·lència de la seua arquitectura i programes ornamentals, cal afegir les preexistències romanes que n’exalcen encara més el valor. Tanmateix, sorprèn que el seu ressò historiogràfic no sigui més sonor, de manera que qualsevol nova publicació que versi sobre ella ha de ser benvinguda.

És el cas d’aquest llibre divulgatiu, escrit en català i castellà, i signat per Esther Lozano i Marta Serrano. En paraules de les autores, el seu principal propòsit és oferir al visitant una guia que li permeti emprendre un passeig evocador i fer un exhaustiu recorregut visual a través del claustre. A partir d’aquesta premissa s’endinsen en la lectura i interpretació iconogràfica dels seus 28 capitells historiats, d’un total de 295.

El text s’organitza en tres grans blocs. El primer recull els capitells amb les històries de l’Antic Testament d’Adam i Eva, Abraham, Josep i Noè. El segon gira al voltant dels episodis de la infància, la vida pública i la Passió de Crist. I en el tercer, es reprodueix l’excepcional sèrie dedicada a la vida de sant Nicolau, un sant proclamat com a exemple a seguir del bon cristià medieval. En total són vuit cicles narratius precedits d’una breu introducció.

Cadascun dels capitells es presenta en una fitxa, amb la seua corresponent imatge, acompanyada de les citacions bíbliques que permeten identificar les escenes —a excepció dels de sant Nicolau, que remeten a la Llegenda Aurea de Jacopo da Varazze. També s’assenyalen referències a altres fonts escrites, sobretot Evangelis apòcrifs i textos patrístics, que van poder servir-los d’inspiració; una descripció formal i temàtica de les escenes representades, amb al·lusions fugaces a les opinions emeses per altres autors; i una relació d’altres exemples anàlegs, que dins del panorama escultòric romànic català comparteixen la mateixa temàtica. Per últim, s’adjunta una útil planimetria de la clausura que facilita la localització exacta dels capitells.

Som del parer que el llibre acompleix sobradament l’objectiu plantejat per les autores. A més, el seu petit format el fa idoni per emprar-lo com a guia mentre es recorren les galeries claustrals i poder llegir així, in situ, els fragments textuals que millor s’adeqüen a la iconografia representada. Ara bé, convé advertir a l’investigador escrupolós i a l’estudiant curiós que potser hi trobaran a faltar la resposta als interrogants que, encara avui dia, continuen sense resoldre quant a les motivacions i el significat global de tot el programa iconogràfic, els promotors i la cronologia de la clausura. Però com hem dit al començament, el propòsit del llibre és un altre, i és en aquest context que cal valorar-lo i reconèixer-lo dins de la difusa historiografia de la catedral tarragonina.

Antoni Conejo

Un pensament sobre “Els capitells historiats del claustre de la catedral de Tarragona

  1. Retroenllaç: Devocions pintades. Retaules de les Valls d’Àneu (segles XV i XVI) | FÒRUM DE LES ARTS I DEL PATRIMONI

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s