La correspondencia entre Isidre Bonsoms Sicart y Archer Milton Huntington…

Portada del llibre d'I. Socias, La correspondencia entre Isidre Bonsoms...SOCIAS BATET, Immaculada
La correspondencia entre Isidre Bonsoms Sicart y Archer Milton Huntington: el coleccionismo de libros antiguos y objetos de arte.
Associació de Bibliòfils de Barcelona
Reial Academia de Bones Lletres
Barcelona, 2010.
308 p.
ISBN 9788493328412
30 €

Ressenya de Bonaventura Bassegoda.

Aquest llibre és el feliç resultat de les llargues investigacions de la seva autora a l’arxiu i a la biblioteca de l’Hispanic Society de Nova York. Allà es conserva la correspondència rebuda per Archer M. Huntington (1870-1955), el seu fundador, i on han estat trobades 48 cartes del bibliòfil i erudit català Isidre Bonsoms (1849-1922). Una recerca complementària a l’arxiu privat del comte de Fontanar a Valldemossa, hereu de Bonsoms, ha permès disposar de les 38 respostes del filantrop americà i d’aquesta manera reconstruir i publicar aquest intercanvi epistolar, que configura un episodi singular de la passió bibliòfila a casa nostra. Les cartes comencen el gener de 1903 i acaben el maig de 1913, no sabem quina és la causa de la seva brusca interrupció, però potser tingui relació amb la instal·lació de Bonsoms a Valldemossa on va passar retirat els darrers nou anys de la seva vida. Per a molts –entre els que m’incloc- Bonsoms era només un simple nom associat a una col·lecció de fullets relatius a la història de Catalunya o a un notable conjunt de llibres de Cervantes del fons de la Biblioteca de Catalunya. Ara el personatge per fi obté un perfil propi, que el situa en un nivell molt destacat com a col·leccionista i estudiós del llibre antic, a més de ser un exemple preclar de mecenatge envers de la nostra primera biblioteca.

La recuperació de Bonsoms és el resultat més notable de la publicació que comentem, però hi ha també altres temes com explicita el seu llarg títol. Tenim una contribució a la biografia de Archer M. Huntington, feta a partir de les diverses semblances ja publicades, però ampliada amb dades puntuals relatives als corresponsals hispànics tretes de l’arxiu. Segurament el capítol més ambiciós del llibre és el dedicat als agents i marxants que van tenir relació amb el col·leccionista americà. El camp d’estudi del col·leccionisme és encara ple de buits, però si mirem la bibliografia relativa als protagonistes del comerç antiquari internacional i hispànic el panorama és desolador. La documentació de primera mà de quasi totes les cases comercials d’objectes d’art és encara per explotar, en el cas que es conservi, i són comptats els antiquaris que ens han deixat memòries o que han gaudit d’un mínim estudi biogràfic. Fins i tot costa molt saber qui són i quina importància real van tenir en el seu temps. El material de l’arxiu de l’Hispanic Society, que ens ofereix l’autora, resulta en aquest sentit especialment valuós ja que permetrà en el futur relacionar-lo amb altres fonts d’informació i així avençar en el desentrellat d’aquestes complexes relacions, en que el paper dels experts i estudiosos a voltes es confon amb el dels mateixos comerciants. El llibre d’Imma Socias ens desvetlla la riquesa i la versatilitat de l’arxiu de la fundació del mecenes americà, on haurem de trobar episodis clau de la nostra història cultural i artística. La figura d’Isidre Bonsoms és segurament el primer d’aquesta sèrie.

Bonaventura Bassegoda

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s