Tarragona durant la Guerra del francès: 1808-1814

Portada del catàleg Tarragona durant la Guerra del FrancèsAADD
Tarragona durant la Guerra del francès: 1808-1814
Catàleg de l’exposició feta al Tinglado 1, Moll de Costa del Port de Tarragona de l’11 d’abril al 3 de juliol de 2011.
Centre d’Estudis Marítims i Activitats del Port de Tarragona
Arola Editors
Tarragona, 2011.
148 p.
ISBN 9788415248293
20 €

Ressenya de Francesc Murillo.

L’any 2011 Tarragona commemorà el bicentenari del setge que va patir la ciutat, a mans de l’exèrcit napoleònic, els mesos de maig i juny de 1811, el qual representa el fet històric més dramàtic que ha viscut la ciutat al llarg de l’època contemporània. Amb el títol Tarragona durant la Guerra del Francès, 1808-1814, el Port de Tarragona i Arola editors publicaren aquell any el catàleg de l’exposició del mateix nom. Aquesta darrera, es pogué visitar de l’11 d’abril al 3 de juliol del 2011, al Tinglado 1 del Moll de Costa del Port de Tarragona, organitzada conjuntament per l’Ajuntament i l’Autoritat Portuària de Tarragona. L’exposició permetia apropar al conjunt de la població la realitat de la Guerra del Francès a Tarragona i les seves conseqüències, esdevenint una peça clau que no podia faltar en la commemoració del bicentenari del setge del 1811.

El catàleg de l’exposició és una obra col·lectiva estructurada en dos grans apartats. El primer consisteix en una sèrie de capítols independents, que tracten l’estudi del setge i de la història de Tarragona i Catalunya en aquell període des de diversos vessants. Així hi trobem una síntesi de la història del setge,  amb els seus antecedents i conseqüències, nodrida amb abundant informació inèdita, procedent sobretot d’arxius militars espanyols i francesos. Un segon capítol, escrit per Maria Dolores Gimeno Puyol, tracta la memòria escrita del setge, mitjançant una completa relació i anàlisi de les publicacions contemporànies generades per ambdós bàndols. Aquest treball, complementa perfectament el primer capítol amb el seguiment de la crònica del setge des del punt de vista de les publicacions dels dos exèrcits, amb les obres que publicaren les autoritats civils i militars catalanes i espanyoles per justificar la seva actuació durant el setge, i amb les que recullen el punt de vista dels civils que el patiren. El tercer capítol, obra de Francesc M. Quílez i Corella, ens dóna una visió general del període de parèntesi de l’activitat artística catalana que representà la Guerra del Francès, tot estudiant les poques obres produïdes pels pintors i escultors actius. L’autor analitza algunes de les produccions de gravats que estan relacionades amb el setge de Tarragona, així com les làmines de Laborde referents a aquesta ciutat. El quart capítol, escrit per Magí Aloguín i Pallach, és un complet estudi de les fortificacions de Tarragona, un dels elements claus per entendre el setge. Hi trobem l’explicació de les tècniques de setge, del sistema de fortificacions tarragonines, i l’anàlisi de la seva eficàcia l’any 1811. L’autor també ens regala un interessant seguiment dels vestigis que es conserven d’aquelles fortificacions, sovint oblidades. El sisè capítol tracta, de manera magistral i molt detallada, l’armament utilitzat per ambdós bàndols, un aspecte habitualment poc treballat que ens ajuda a entendre les accions bèl·liques del setge i del conjunt de la Guerra del Francès. L’autor és l’investigador i col·leccionista Francesc Pintado i Simó-Monné.

La segona part del catàleg correspon a l’exposició pròpiament dita. S’inicia amb una introducció escrita pels seus comissaris, Jordi A. Carbonell Pallarès, Francesc Pintado i Josep Sánchez Cervelló, que ens ofereixen una breu explicació de l‘exposició i dels seus àmbits temàtics. Tot seguit, el catàleg reprodueix la seva estructura en quatre àmbits, tots ells il·lustrats amb imatges de nombroses peces exposades, com ara documents, gravats, monedes i armes. Els àmbits són: Vida i societat abans de l’ocupació, La tragèdia de la guerra, Resistència i adaptació a l’ocupant, i Postguerra i commemoració. La memòria del setge. Cadascun d’ells comença amb un text introductori que ens permet seguir la història de Tarragona al llarg de tota la Guerra del Francès, i com, des d’aquells anys, s’ha mantingut la memòria col·lectiva del setge entre els tarragonins. A més, el primer àmbit també presenta un detallat article de Jaume Benages sobre les encunyacions monetàries fetes a Tarragona durant la Guerra del Francès, acompanyat per una història sobre tres monedes que té per escenari la dramàtica caiguda de Tarragona. Finalment, l’apartat corresponent a cada àmbit, compta amb una relació exhaustiva de totes les peces exposades, que en el cas del segon àmbit, presenta a més el comentari, acompanyat d’imatges, de trenta armes i altres peces de la magnífica col·lecció de Francesc Pintado, que converteixen el catàleg en una obra de consulta per qualsevol persona interessada en l’armament del període napoleònic.

Aquest catàleg esdevé una obra força completa on trobem una visió general de la història de Tarragona durant la Guerra del Francès, i diversos estudis concrets, sovint molt detallats i amb informació inèdita o poc coneguda, sobre el setge del 1811 i altres aspectes de la Guerra del Francès, acompanyats per la reproducció d’un conjunt de peces escollides de l’exposició. Tot plegat ens porta a considerar que estem davant d’una obra de lectura obligatòria per tot historiador, i lector en general, interessat en el setge de Tarragona, en la Guerra del Francès i en els exèrcits que s’hi enfrontaren.

Francesc Murillo

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s