Biblioteca Digital d’Història de l’Art Hispànic. Novetats 2012

Biblioteca Digital d'Història de l'Art Hispànic· Meritxell Verneda

Biblioteca Digital d’Història de l’Art Hispànic. Novetats 2012.

La Biblioteca Digital d’Història de l’Art Hispànic té per objectiu digitalitzar documents de literatura artística d’àmbit hispànic editats principalment, durant el segle XIX i principis del XX, però que en la mesura del possible vol incorporar també obres publicades als segles XVII i XVIII. És un projecte dirigit per Bonaventura Bassegoda i finançat pel Ministerio de Educación Cultura y Deporte durant el període 2009-2012. La Biblioteca d’Humanitats i el Departament d’Art i de Musicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona han coordinat la seva realització.


Biblioteca Digital d’Història de l’Art Hispànic. Novetats 2012

La Biblioteca Digital d’Història de l’Art Hispànic (BDHAH) ha introduït novetats relacionades amb la difusió, manteniment i presentació dels documents al Dipòsit Digital de Documents (DDD) de la Universitat Autònoma de Barcelona, repositori que l’alberga. Aquestes tasques permeten optimitzar la recuperació i la consulta dels documents, tant pel que fa la part de la col·lecció que aplega els Llibres com la part que reuneix les Revistes.

Fig 1. BDHAH al DDD

 Fig 1. BDHAH al DDD des de l’entrada dels  Llibres

 BDHAH al DDD des de l’entrada que reuneix les revistes

Fig 2. BDHAH al DDD des de l’entrada de les Revistes

  1. Optimitzar la recuperació

Aquesta tasca ha permès que els documents voluminosos (degut a les característiques del document en paper), i que tenien un temps de resposta molt superior al que és òptim per a la seva consulta on-line, es puguin consultar: partits per capítols, temàtiques, parts del contingut o volums. Entre ells trobem els títols:

Fig. 3 Salvador Sanpere y Miquel. Historia del lujo,Barcelona: Font y Torrents, Editores, 1886

Fig. 3 Salvador Sanpere y Miquel. Historia del lujo: su influencia en las costumbres públicas y privadas de los pueblos y en el desarrollo del arte, Barcelona: Font y Torrents, Editores, 1886.

 2.  Millores en la presentació

Aquesta tasca ha consistit en extreure les imatges dels documents digitalitzats. Els catàlegs d’exposicions són en aquest cas les obres buidades, i entre ells destaquem pel seu espectacular repertori d’imatges, els catàlegs de la Sociedad Española de Amigos del Arte, la col·lecció “Monografías de Arte Estrella” i els catàlegs publicats per la Asociación Artístico-Arqueológica Barcelonesa, així com també, els catàlegs solts i monografies dedicades a artistes concrets.

La presentació de les imatges per separat segueix l’ordre i explicació de l’obra original, de manera que les imatges extretes es presenten al costat de l’exemplar digital (al que s’ha anomenat “Obra completa”). El resultat optimitza el conjunt i permet visualitzar la representació gràfica del document, i obtenir un rendiment més eficient en el moment de la consulta.S’han  extret les imatges dels títols següents :

Catàlegs de la Sociedad Española de Amigos del Arte

José Ferrandis Torres. Cordobanes y guadamecíes: catálogo ilustrado de la exposición, Madrid: 1955

Fig. 4. José Ferrandis Torres. Cordobanes y guadamecíes: catálogo ilustrado de la exposición, Madrid: 1955.

Catàlegs  “Monografías de Arte Estrella” :

Gregorio Martínez Sierra. Santiago Rusiñol, Madrid: Tipografía Artística, 1919.

Fig. 5. Gregorio Martínez Sierra. Santiago Rusiñol, Madrid: Tipografía Artística, 1919. (Monografías de Arte Estrella)

Catàlegs de la  Asociación Artístico-Arqueológica Barcelonesa

Fig. 6. Asociación Artístico-Arqueológica Barcelonesa. Exposición de grabados de autores españoles celebrada por la Asociación Artístico-Arqueológica Barcelonesa Barcelona, Establ. Tip. de los Sucesores de Narciso Ramírez y Ca., 1880.

 Catàlegs solts i monografies d’artistes concrets:

Álbum fotográfico de los Monumentos y Edificios más notables que existen en Barcelona

Fig. 7. Álbum fotográfico de los Monumentos y Edificios más notables que existen en Barcelona, con su correspondiente descripción, Barcelona: Tip. Obradors, 1872

 Meritxell Verneda

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s