Francesc Vayreda, de l’impressionisme al noucentisme a Catalunya

Francesc Vayreda, de l’impressionisme al noucentisme a CatalunyaFrancesc Vayreda, de l’impressionisme al noucentisme a Catalunya
Museu de la Garrotxa, Olot

7 de setembre 2013 – 11 de gener 2014

Comentari de l’exposició per Bonaventura Bassegoda


Francesc Vayreda a Olot

Des del 7 de setembre i fins l’11 de gener de 2014 tenim al Museu de la Garrotxa a Olot una exposició molt interessant sobre el pintor noucentista Francesc Vayreda i Casabò (Olot, 1888 -1929), fill del més conegut pintor Joaquim Vayreda i Vila (Girona, 1843 – Olot, 1894). Es tracta d’una magnífica oportunitat per conèixer aquest artista que malauradament es troba poc representat als nostres museus i rarament visible en els muntatges permanents. El coneixíem ja per la presència d’una tela seva des de fa temps al mateix museu d’Olot, Els quatre pintors, un retrat de grup que presenta als seus amics Domènec Carles, Enric Galwey, Iu Pascual i Marià Llavanera. I també per les tres peces presentades el 1994 a l’exposició, El noucentisme un projecte de modernitat. Ara per fi s’aplega un cert gruix d’obres seves i s’estudia la seva figura i posició a l’època gràcies al treball de la comissària, Mariona Seguranyes, que ha fet una completa recerca sobre el personatge, a partir del seu epistolari conservat al arxiu familiar, i amb una tasca detinguda en la localització de teles, que són quasi totes en mans privades, i en gran part entre els nombrosos descendents del pintor. La situació de migradesa dels recursos actuals de les institucions ha fet perillar la publicació del catàleg en paper, però finalment la Diputació de Girona s’ha decidit i aquest volum es publicarà el proper mes desembre. L’exposició passarà també a la ciutat de Girona, i encara que estava prevista la seva presentació al MNAC a Barcelona, aquest museu no s’ha decidit a fer-ho, el que segurament restarà impacte i projecció a aquesta notable recuperació. Seria molt desitjable que la tasca de promoció i descoberta dels nostres artistes històrics fos també una de les funcions del nostre primer museu.

En la mostra tenim obra de F.Vayreda feta des de 1914, amb diverses peces en el primer àmbit amb altres elements documentals, que mostren la forta influència de Cézanne en aquest grup generacional noucentista. Destaca aquí la proximitat de tècnica i temàtica entre Sunyer y Vayreda en aquest moment. Sis peces més expliquen l’etapa qualificada com de realisme màgic on es mostra la seva proximitat a artistes italians com ara Felice Casorati (1883–1963), i finalment a la darrera sala trobem 12 quadres més seus, juntament amb peces d’artistes de la seva generació que visitaren i treballaren a Olot com, Iu Pasqual, Carles, Mallol, Benet, entre altres. Si recordem que a l’exposició permanent del museu hi tenim quatre peces més de F.Vayreda, la oportunitat d’aquesta tardor és única per gaudir d’un pintor excepcional, que segurament no va pintar molt, sense presència en el mercat de l’art, i potser per això poc conegut i valorat pels aficionats. Aquesta mostra i el catàleg que vindrà esperem que siguin els primers esglaons d’una imprescindible reparació historiogràfica.

 Bonaventura Bassegoda


Vegeu l’article:


Informació pràctica:
MUSEU DE LA GARROTXA, Sala Oberta
Carrer de l’Hospici, 8
Entrada gratuïta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s