‘Essencial’ de Joan Borrell i Nicolau

'ESSENCIAL' de Joan Borrell i Nicolau‘ESSENCIAL’ de Joan Borrell i Nicolau. Exposició d’escultures
Sala Montsuar de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Lleida

6 de novembre – 8 desembre de 2013

Comentari de l’exposició per Bonaventura Bassegoda


Exposició de Joan Borrell Nicolau

 Aquest 13 d’agost passat s’han presentat a La Pobla de Segur dues aportacions importants sobre l’escultor de poètica noucentista Joan Borrell i Nicolau (Barcelona 1888-1951), la família del qual era originària d’aquesta població del Pallars i on l’artista passà la seva infantesa. La primera és una exposició  que es pot veure a la sala Comú de Particulars fins  el 27 d’octubre i que passarà després a la sala Montsuar de la ciutat de Lleida del 6 de novembre al 8 de desembre de 2013. Amb aquest motiu s’ha editat un breu catàleg amb reproduccions de les peces exposades, una bona cronologia del personatge i una presentació valorativa de l’escultor a càrrec de Jorge Egea i Cristina Rodríguez Samaniego. La segona iniciativa té més gruix i perdurabilitat ja que es tracta d’una completa monografia sobre Borell Nicolau a càrrec del seu net Enric Morera i Borrell, que ha passat molts anys recollint informació sobre la tasca del seu avantpassat i que ara ens ofereix en forma de minuciós catàleg raonat. Es tracta de dues bones notícies ja que fins ara la visibilitat d’aquest escultor era molt limitada i per tenir un mínim d’informació gràfica i documental sobre ell calia fer quasi una recerca d’arxiu i  hemerogràfica.

Per exemple, Borell Nicolau no va figurar a la mostra de referència, El Noucentisme Un projecte de modernitat celebrada el 1994-1995 al CCCB, mentre que sí hi figuraven Fidel Aguilar, Casanovas, Clarà, Fenosa, Manolo, Pere Jou, Julio Antonio, Maillol, Monegal, Monjo, Solanic i Viladomat. Borrell Nicolau va ser  un artista  en perfecta sintonia amb aquesta poètica, plenament integrat en els cercles artístics de l’època, amb obra pública important a Barcelona i que acredita sovint una qualitat prou remarcable igual o superior als citats. Per tot això aquesta monografia és tota una recuperació que hauria de ser el primer pas per fer possible més endavant també una exposició a Barcelona amb peces importants de la seva primera època, que són segurament les més interessants i que eren poc presents a l’exposició actual a La Pobla, feta majoritàriament amb el fons de procedència familiar de cronologia més tardana.

 Bonaventura Bassegoda


Enric Morera i Borrell. 'Joan Borrell i Nicolau escultor. Catàleg raonat de l'obra'Catàleg:

Enric Morera i Borrell. ‘Joan Borrell i Nicolau escultor. Catàleg raonat de l’obra’, Lleida, 2013.


Informació pràctica:  Exposició d’escultures

  • Comú de Particulars (c. de la Font, 17) La Pobla de Segur.
  • L’exposició restarà oberta fins el 27 d’octubre, i posteriorment es traslladarà a la Sala Montsuar de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) on es podrà visitar entre el 6 de novembre i el 8 de desembre.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s