Història i ciència al servei de l’estudi del moble

Història i ciència al servei de l’estudi del mobleAA.VV.
Història i ciència al servei de l’estudi del moble. Caixes policromades i altres mobles del segle XVI, Associació per a l’Estudi del Moble / Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Barcelona, 2014.
111 p.
ISBN 978-84-9850-552-8
18 €


Ressenya: Fa temps que s’evidencien els beneficis de combinar els estudis històrics de les obres d’art amb les anàlisis científiques. Endinsar-se a l’obra més enllà del que es percep a simple vista (amb reflectografia, radiografia, llum ultraviolada o anàlisis químiques) és realment útil per aprofundir en el coneixement de les obres –amb sorpreses incloses-, recollir dades sobre la forma de treballar del creador, percebre les diferents intervencions o saber com afrontar la conservació i restauració.

Malgrat això, són excepcionals les ocasions en que aquestes tècniques s’apliquen a l’estudi dels mobles. La poca consideració d’aquestes obres a les universitats, així com els reduïts pressupostos aplicats al seu estudi i restauració solen impedir aquest complementari apropament científic.

Per aquesta raó,ha estat excepcional i extraordinari l’estudi interdisciplinari de la col.lecció de mobles policromats catalans del Museu del Disseny de Barcelona. El projecte ha estudiat deu mobles, entre caixes amb calaixos i armaris datats a finals del seble XV i primera meitat del segle XVI. La rellevància del tema va portar a dedicar les jornades anuals a aquest projecte coordinat per l’Associació per a l’Estudi del Moble. Els professionals que van formar part de l’equip de treball van presentar els estudis de les caixes i dels armaris i van donar a conèixer els resultats de les tècniques d’examen i de les analítiques dels mobles policromats que es van fer en els tallers i laboratoris del Centre de Restauració de béns Mobles de Catalunya (CRBMC), del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

En aquesta publiació us presentem la transcripció d’aquelles interessants conferències que, partint de l’estudi dels mobles policromats del Museu del disseny de Barcelona, es van endinsar en el coneixement de l’art del segle XVI i en el mobiliari d’aquell període, i on es van presentar propostes de restauració d’obres de primera qualitat.

* Ressenya extreta de les presentacions de la publicació.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s